Tuesday, April 15, 2008

Ką valgai Tu?



Šiandien ramiai sau bežiūrėdama televizorių, skanavau vieną tokį jogurto produktą - DANONE Fantasia. Taip beskanaujat, į akis krito lietuviško vertimo lipdukas, tokiuose dažniausiai būna surašyta sudėtis. Pirmos eilutes emocijų nesukėlė, bet kai perskaičiau, kad į sudėtį įeina
ksantano derva, ne juokais išsigandau, nes žodis derva dažniausiai reiškia blogus dalykus. Pamėginau išsiaiškinti, ką reiškia visi tie keisti pavadinimai surašyti sudėtyje. Pradėjau tyrimą:
  1. Pasterizuotas pienas. Na šitas skamba visai nebaisiai ir atrodo yra nepavojingas.
  2. Vaisių įdaras. Buvo labai skani uogienė su visais konservantais kuriuos paminėsiu toliau.
  3. Modifikuotas krakmolas. Modifikuotas krakmolas yra toks krakmolas, kurio molekulėje yra pakeistos kelios jungtys. Dėl tų jungčių pakeitimo krakmolas greičiau tirštėja. Modifikuotas krakmolas yra pripažintas kaip fiziologinis maisto priedas, kuris maistą tirština, stabilizuoja, išlaiko tam tikrą jo konsistenciją. Paprastai jis vartojamas tiems patiekalams gaminti, kurie greitai paruošiami ir greitai suvartojami. Jo gali būti įdėta į vaisių tyreles, pramoniniu būdu pagamintas kruopų, vaisių košes. „Modifikuotas krakmolas – tai pakeistas, t. y. toks krakmolas, kurio yra pakeistos technologinės savybės nekeičiant jo, kaip produkto, esmės. Krakmolas modifikuojamas tam, kad jis išliktų atsparus karščiui, šalčiui, rūgštims ir kitam poveikiui. Pvz., modifikuoto krakmolo įdėjus į sriubą, ji tampa vientisa ir burnoje jaučiamas grietinės pojūtis“, – sako A. Išarienė. Nieko sau, grietinės pojūtis?? Vientisa sriuba??
  4. Karageninas. Natūralus polisacharidas, išskiriamas skirtingų jūros dumblių šeimų (Chrondrus crispus, Gigartina stellata, Euchema spinosum , E. cottonii ) Europoje, Azijoje ir Amerikoje. Tai kompleksinis polisacharidų junginys. E407a kiek kitokios struktūros; be to turi žymų kiekį celiuliozės. Maiste naudojamų koncentracijų ribose pašalinis poveikis nepastebėtas, nors didelės koncentracijos dėl mikrofloros sukeliamo rūgimo žarnyne iššaukia dujų kaupimąsi ir pūtimą (taip pat kaip ir visi sunkiai virškinami polisacharidai). Trumpos grandinės karageninai sukelia žarnų pratekėjimą ir neleidžiami naudoti maistui. Žarnų pratekėjimas?? WHTF??
  5. Ksantano derva. Natūralus polisacharidas, išskiriamas Xanthomonas campestris bakterijų iš cukraus ir melasos. Maiste naudojamų koncentracijų ribose pašalinis poveikis nepastebėtas, nors didelės agaro koncentracijos dėl mikrofloros sukeliamo rūgimo žarnyne iššaukia dujų kaupimąsi ir pūtimą (kaip ir visi sunkiai virškinami polisacharidai). Tiesą sakant nelabai tikiu, kad tai natūralu!
  6. Antocianinas. Dažiklis. Antocianino dažiklių spalvos kinta priklausomai nuo pH. Nuo braškių spalvos prie pH 3 iki intensyvesnės, mėlynių raudonos spalvos prie pH 5. Vynuogių bei juodųjų serbentų antocianinai tinka naudoti esant labai rūgščiai terpei (pH žemas), o tuo tarpu tamsiai raudonų morkų ir violetinių kopūstų antocianinai gali būti naudojami aukštoje ir žemoje pH reikšmių aplinkoje. Šie dažikliai išlieka stabilūs veikiami kaščio, šviesos bei pH įvairiuose produktuose, gali išlaikyti daugelį bandymų - pasterizavimą ir UHT apdorojimą. WHTF?
  7. Trinantrio citratas. Citrinų rūgšties natrio druskos yra kiekvieno gyvo organizmo sudėtyje, ir žinomos kaip dalinis visų kūno ląstelių medžiagų apykaitos raktas. Didelės koncentracijos randamos citrusiniuose vaisiuose, kivi, braškėse ir kituose vaisiuose. Pramoniniu būdu gaminama fermentuojant melasą Aspergillus niger pelėsiais.Citrinų rūgštis yra kūno ląstelių sudedamasis junginys ir gali būti naudojama, nepasireiškiant pašaliniam poveikiui. Pseudo – alerginės reakcijos pasitaiko labai retai. Tokie žmonės turėtų vengti visų minkštų vaisių ir uogų bei produktų, pagamintų iš jų. Vėžio nesukelia. Ot tai paguoda, vėžio nesukelia! Tai ką sukelia ??
  8. Ir kitos neaiškios medžiagos, tokios kaip rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, cukrus, grietinėlė, nenugriebto pieno milteliai...
Ir visa tai viename jogurto indelyje! Atrodo lygiai taip pat sparčiai technologijos "raunasi" į priekį ir maisto pramonėje. Dabar atrodo nesvarbu niekas, tik kad kvepėtų ir būtų greitai paruošiama...
o ir informacinis maisto tinklapis Food-info taip taikiai rašo apie visus EEEEEE, kad net nebežinau ar galima tikėt. Ką valgai Tu?

No comments:

Shia skylute jau aplanke net...